Varför jag blev vegan

Vi är inne på avsnitt 7 av Veckans veganska nu och jag insåg att jag aldrig riktigt förklarat varför jag tog steget till att bli vegan eller resan dit, jag har förklarat bitar av beslutet i frågestunder och liknande men aldrig på riktigt.

Lakto-ovo vegetarian

Jag var runt 13 - 14 år gammal när jag började förstå hur hemsk djurindustrin verkligen är, innan dess hade jag levt i en lögn som många fortfarande gör där jag trodde att djuren hade det någorlunda bra och inte förstod vad som hände. Min mamma har nästan aldrig ätit kött under min uppväxt, när jag var barn kunde hon äta skaldjur ibland men jag kan inte komma ihåg att jag någonsin sett henne äta en riktigt köttbit. Som ni kanske förstår var det inga problem alls att börja äta mer vegetariskt hemma och det underlättade verkligen att mamma stöttade mitt beslut. Eftersom att jag har en perceptionsstörning är jag enormt känslig för smak och har därför alltid varit "kräsen" med maten, så skolmaten har aldrig varit en hit för mig och den vegetariska skolmaten var alltid godare vilket gjorde att jag slutade äta kött i skolan. Det var först när jag var runt 15 år gammal som jag insåg att jag inte kom ihåg senaste gången jag åt kött, eftersom att jag inte åt kött hemma eller i skolan var det sällan jag fick i mig det på annat sätt, och det är väl då jag började se mig själv som vegetarian (det heter lakto-ovo vegetarian nu för tiden). Jag har aldrig använt päls eller liknande eftersom att jag alltid blivit äcklad av tanken, och dessutom har jag aldrig riktigt tyckt om smaken av kött.

Vegan

Det var först när jag var 17 som jag började utesluta andra animaliska produkter. Som jag nämnde tidigare har jag en perceptionsstörning och därför har jag aldrig tyckt om smaken av bland annat mjölk och ägg, eftersom att jag bara använde dessa produkter om jag t.ex gjorde pannkakor eller bakade var det inte lika svårt för mig att byta ut de till veganska alternativ. I början började jag köpa Oatlys havremjölk istället för komjölk och helt ärligt märkte jag ingen skillnad, så steg efter steg bytte jag ut alla produkter som innehöll någon form av animalier. Denna process tog nästan 1 år, jag kände aldrig att jag hade någon anledning att stressa eftersom att jag uteslöt animaliska produkter pga att jag inte tyckte om de. När jag var runt 18 började jag kolla på en massa dokumentärer om djurindustrin, mjölkindustrin och liknande vilket lämnade mig storgråtandes av empati varje gång. Jag kände direkt att detta är inget jag kan stötta, jag kan inte göra ett medvetet val att betala någon för att våldta en annan individ, sedan kidnappa och döda deras barn bara för att min ras vill dricka deras bröstmjölk. Jag kan inte stötta att min mat är viktigare än varenda individ på denna planet. Det tog inte många veckor efter det innan jag tog steget till att bli 100% vegan och jag har inte ångrat mig en sekund.

Sedan jag blev vegan har jag..

  • Förbättrat min hälsa något enormt.
  • Sparat 1,249,170 liter vatten.
  • Räddat 300 djur.
  • Sparat 840 kvadratmeter skog.
  • Sparat 2,730 kilo koldioxid.
  • Och mycket, mycket mer.

Vill du att jag skrivet ett inlägg om hur djurindustrin etc verkligen ser ut?

Gillar

Kommentarer

Ariella
Ariella ,
Jag är inte vegetarian men står inte bakom konveasionell djurhållning, definitivt inte utanför Sverige. Jag tycker väldigt mycket kan förbättras inom djurhållningen mot vad den är idag. Däremot är jag inte emot eller ointresserad av att äta vegetariskt mer än jag gör. Har bara en envis sambo som gått på myten om att vegetariskt inte är lika nyttigt. Vad han nu fått det ifrån, vet jag inte!
ariellalandqvist.wordpress.com
Nina
Nina,
Jättefin blogg du har? Fina och intressanta inlägg☺️
enannanodlare.blogg.se
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229