Svenska mjölkindustrin

Redan från födsel har vi blivit matade med propaganda om att mjölk är bra för oss, att kor måste mjölkas av oss människor för att må bra, att mjölk stärker skelettet, att mjölkkor har det bra och oändligt mycket annan felaktig information. När jag gick i grundskolan satt det bilder på glada kor på alla mjölkmaskiner, med texter om att mjölk är naturens egen sportdryck. Jag har, precis som alla andra länge trott på alla dessa lögner jag hört hela min uppväxt fram tills jag blev gammal nog att börja ifrågasätta detta. Jag har en liten tankeställare till dig som jag uppmuntrar dig att läsa mer om: Sverige är ett av de länder där vi dricker mest mjölk, men vi är även ett av de länder med högst benskörhet. Jag utmanar dig att se Cowspiracy på Netflix, antar du utmaningen?

På Arlas hemsida står det: "På konventionella gårdar är det tillåtet att skilja ko och kalv åt direkt vid födseln, men kon bör få tillfälle att slicka kalven. På ekologiska gårdar är minsta tid som ko och kalv ska vara tillsammans ett dygn. Det är lättare för kon att lämna kalven ju tidigare avskiljningen sker. Då har inte så starkt band bildats mellan dem"

För mig låter deras påstående helt sjukt, det finns så mycket forskning som visar att kor känner känslor som sorg och dessutom är det uppenbart att en mor har en koppling till sitt barn, oavsett art? Kalvar av kvinnligt kön insemineras när de är 15 månader gamla och kalvar av manligt kön slaktas oftast när de är 18 månader gamla.

"En stor del av alla kor i Sverige drabbas av juverinflammation, en sjukdom som är nära förbunden med hög mjölkproduktion. En ko kan leva länge, i 20-25 år. De flesta kor i mjölkindustrin slaktas när de är runt 5 år, på grund av juverinflammation, dålig fruktsamhet och för att de ersätts med sina mer produktiva döttrar." - Djurrättsalliansen

All fakta och alla bilder är med tillåtelse hämtade från Djurrättsalliansen och Mjölksanningen på Facebook.

Gillar

Kommentarer

Em,
Jag dricker själv inte mjölk, men min sambo är uppväxt med mjölk som enda dryck i stort sätt så barnen har nog tagit efter hans intag av mjölk. Fock har de två minsta övergått mestadels till havredryck.

helt sjukt dock. Hur de behandlaS, hur det går till.😟
www.emmamatildaa.se
Snabela ,
Det är hemskt hur djuren blir behandlad för att behaga människorna.
nouw.com/snabela