Såhär kan du klimatkompensera!

Efter inlägg för två dagar sedan som förhoppningsvis gav dig en tankeställare tänkte jag ta tillfället i akt och sprida information om hur du faktiskt kan göra mer medvetna val för miljön och dessutom kompensera för din miljöpåverkan. Jag är faktiskt riktigt stolt över mig själv för att jag ligger långt under målet för 2020, det innebär att jag har en väldigt låg miljöpåverkan. Men samtidigt har jag full förståelse för att alla utav olika anledningar inte kan eller vill klimatkompensera i den utsträckningen som jag och många andra gör. Jag har långt ifrån dedikerat hela mitt liv år att rädda miljön, men för mig är det inga problem att leva en vegansk livsstil eller att välja bort sugrör när jag äter ute. Jag anser att alla behöver göra det de har möjlighet och förutsättningar att göra, om du är beroende av din bil kan du istället välja att källsortera eller köpa mestadels second hand; det ena behöver inte utesluta det andra.

PLASTBANTA SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT

Jag reflekterar ofta över hur mycket plast jag faktiskt använder, och försöker utesluta så mycket som möjligt ur min vardag. Jag har köpt en vattenflaska i metall till både mig och Fredrik så att vi slipper köpa flaskor i plast, jag använder aldrig sugrör när vi äter ute och vi försöker komma ihåg att ha med oss en tågpåse när vi handlar så vi slipper köpa plastpåsar. Tyvärr är det svårt att utesluta allt plast eftersom att mycket livsmedel kommer i plastförpackningar, men det viktiga är att göra så gott man kan.

MINSKA DIN KÖTTKONSUMTION

Den största orsaken till miljöförstöringen vi ser idag är faktiskt på grund av djurindustrin, jag tänker inte gå in på några detaljer eftersom att det blir ett väldigt långt inlägg då men det är bara att googla runt om du är intresserad. Jag har full förståelse för att många äter kött, men det behöver inte nödvändigtvis vara tre gånger om dagen. Välj bort skinkan på frukostmackan någon gång i veckan så gör du faktiskt stor skillnad, eller testa veganskt nuggets istället för vanliga nästa gång du äter på Max. Det är inte alla som har möjligheten till att gå all in, och det respekterar jag, men det skadar inte dig att testa ett annat alternativ ibland.

MILJÖMEDVETEN TRANSPORT

Jag är väl medveten om att många verkligen är beroende utav en bil för att kunna ta sig till och från jobb etc, men ibland kanske det faktiskt går att åka kollektivt istället eller promenera till affären istället för att ta bilen. Det kanske faktiskt går att ta tåget istället för flyget om du ska åka inrikes. När jag flög till Stockholm för inte så länge sedan valde jag att flyga med flygbolaget BRA eftersom att de erbjuder att man själv kan betala 300 kr extra för att betala för biobränsle.

ÅTERVINN & KÄLLSORTERA

Jag anser att alla som har möjlighet till det borde källsortera och återvinna, det är faktiskt inte speciellt tidskrävande och det gör skillnad. Här hemma har vi två hinkar under diskon, en för kompost och en för allt som man inte orkar sortera samt i hallen har vi metall, plast, kartong, glas och allt annat som ska sorteras. Vi återvinner även textiler, ofta brukar det finns ställen man kan lämna in gamla kläder till och annars går det alltid att skänka till välgörenhet!

SLUTA ÖVERKONSUMERA

En annan väldigt viktigt sak att ha i bakhuvudet varje gång man handlar är just överkonsumtion, behöver jag verkligen ha 3 par vinterskor eller kan jag köpa det second hand istället för nyproducerat? Jag tror att de flesta hushåll har väldigt mycket mer än de behöver, speciellt nu när det precis varit black friday och många säkert köpt en massa saker de knappt kommer använda.

Gillar

Kommentarer

Johan | grattisvarlden.se,
Bra tisp! Det påminner mig även om att jag måste skriva klart mitt inlägg om vad man som turist kan göra för att minska nedskräpningen. Framförallt i länder och på platser som saknar fungerande sophantering.
grattisvarlden.se
Marie,
Blir så lycklig av såna här texter, de blir fler och fler. Och är så djupt viktiga och avgörande för framtiden.🙏🌱
mariewigunsjo.se